Trouwfoto’s op Madeira voor Beatriz & Rob

Trouwen op Madeira

Een groen eiland

Begin februari zakte ik af naar Madeira, voor een workshop huwelijksfotografie met Roadie Events. Een groen eiland voor de kust van Afrika, ik was er nog nooit eerder geweest. Madeira is een eiland van Portugal, maar nog op een goeie 2u vliegen van Lissabon.

Toegegeven: dat was verder dan ik dacht. Ik nam het vliegtuig in Brussel, richting Lissabon, en van daaruit naar Madeira. De eerste vlucht was al goed voor 2,5 u, daarna nog eens 2u in het vliegtuig naar mijn eindhalte: Funchal. Ik was een hele dag onderweg. In de zomermaanden vind je best wel wat rechtstreekse vluchten, maar dat was buiten het toeristisch seizoen helaas niet zo. 

Vliegen naar Cristiano Ronaldo Madeira International Airport is trouwens een avontuur, landen niet de makkelijkste opgave. Niet elke piloot kan hier een vliegtuig aan de grond zetten. De landingsbaan ligt vlak naast de zee, en is ook gebouwd op zee. Een smalle strook. Enorm veel wind altijd, waardoor we een ommetoertje moesten maken vooraleer de piloot bij een tweede poging het vliegtuig netjes aan de grond kon zetten.

Vanuit het vliegtuig zag het er al wel veelbelovend uit: die trouwfoto’s op Madeira zouden helemaal in een groene en bergachtige omgeving zijn!

Logeren in Funchal

De uitvalsbasis van mijn tweedaagse workshop was de hoofdstad Funchal. Vanaf de luchthaven nam ik de ‘Bolt’, een alternatief voor Uber, tot in het centrum van de stad. Een taxi gebruik ik trouwens niet vaak in het buitenland, alleen als er geen alternatief is, ik vertrouw meer op Uber- en andere taxi-apps. Je weet vantevoren wat de prijs zal zijn, en je kan een linkje delen met iemand die je vanop afstand kan volgen. Voor Uber is er zelfs nog een extra veiligheid: een toegangscode die je chauffeur moet ingegeven in zijn telefoon alvorens te vertrekken. 

Met zo een taxi-app bestel je ook gewoon je ritje wanneer jij dat wil, vanaf de locatie dat je dat zelf wilt. 

Workshop huwelijksfotografie

Regelmatig volg ik workshops huwelijksfotografie in het buitenland. Liefst portfoliosessies, waar ik volledig vrij ben mijn ding te doen. Niet te geposeerd, en liefst geen locatie die tot in de puntjes werd aangekleed door een stylist. Gaandeweg heb ik als huwelijksfotograaf in het buitenland mijn niche wat gevonden: het liefst fotografeer ik in bergachtige gebieden met een avontuurlijk koppel. 

Tijdens die workshops leer ik enorm veel bij. Ik leer omgaan met moeilijke weersomstandigheden, wisselend plannen, en ik leer de dingen anders te zien. De moeilijkheidsgraad van die workshops zorgen er voor dat ik in België en Nederland makkelijker kan werken, en dat mijn stresslevel wat daalt. Als het lukt op een onbekende locatie in moeilijke weersomstandigheden, dan lukt dat in mijn eigen omgeving zeker. 

Op een paar minuten tijd moet ik in het buitenland beslissen of een locatie geschikt is, en probeer ik het meeste uit mijn fotomoment te halen. 

Roadie Events

De workshops die Roadie Events organiseert passen in dat opzicht helemaal bij mij: go with the flow, weg van de gebaande paden en klaar voor de coolste shots ever. Van voor zonsopgang tot na zonsopgang onderweg, hard werken, maar elke keer maar wat blij met het resultaat! Uiteraard betaal je de organisatie voor je trip, maar aan een eerlijke prijs. 

Starten als destination wedding photographer

Als je wil starten als destination wedding photographer raad ik je trouwens aan om actief deel te nemen aan verschillende workshops. Je klant wil écht een portfolio zien, die heeft niets aan ‘ik was daar ooit op vakantie’ of ‘ik reis graag’. Het merendeel van de mensen reist graag. Tijdens die workshops groeit ook je netwerk, die contacten zijn een must. Zeker ook die met wedding planners! 

Ik lees heel vaak op socials oproepen van fotografen om klanten in het buitenland te vinden die gewoon de reiskosten dekken, die dolgraag hun huwelijk willen fotograferen. Let wel: destination weddings zijn kei hard werken, en zijn nog intensiever dan trouwpartijen in eigen land, met de nodige stress. Zelf moet ik altijd 2 à 3 dagen recupereren van een buitenlandse trip. 

De praktische kant van een huwelijk in het buitenland

Denk er aan dat je als huwelijksfotograaf in het buitenland met al je materiaal continu onderweg bent. Een klein fortuin aan camera’s, lenzen en computer(s). Dek je voor alles in: zorg voor een NAS-systeem dat je vanaf het buitenland kan bereiken bijvoorbeeld om je beelden te bewaren. Blijkt je tas gestolen te zijn in het slechtste geval? Dan heb je alvast je foto’s nog. Zorg ook voor voldoende back-upmateriaal en batterijen – meer nog dan in eigen land. 

Vliegtuigen zijn ook meestal (altijd) te laat. Je kan connecties missen. Dek je voor alles in. Zorg ervoor dat je klant van deze ‘stress’ niets hoeft te merken. Een klant die foto’s in het buitenland wil, heeft daar budget voor. Diegene wil voor dat budget ook perfectie, en zoekt iemand die bij hun levensstijl past. Voor mij zijn dat meestal avontuurlijke koppels met een hoekje af, die van de natuur en de bergen houden. Ik stond op parelwitte stranden met mijn camera, en zag de meest prachtige high end huwelijken, maar dat is minder mijn ding. 

Trouwfoto’s op Madeira 

Voor de workshop huwelijksfotografie op Madeira waren Beatriz & Rob mijn modellen. Nu ja, modellen. Rob is zelf huwelijksfotograaf en woont op het eiland. Hij kende de plek dus op zijn duimpje. Die twee genoten van hun huwelijksfoto’s. 

Trouwen op Madeira is ook voor avontuurlijke koppels: alleen al gezien de weersomstandigheden. In de ene vallei schijnt de zon, en als je de hoek omgaat kan het plots pijpenstelen regelen. Een goed aanpassingsvermogen is dus een must! Verder zijn de mooiste plekjes ook niet gelegen aan een parking, of op een toeristische spot. Een beetje avontuurlijke zielen vinden hier helemaal hun ding!

Het plan

Het idee was om huwelijksfoto’s te nemen bij zonsopgang op dag één bij Pico do Arieiro. Eens daar aangekomen bleek dat dus een ongelofelijke flop: ijskoud, dichte mist en gigantisch veel regen. Deze plek is één van de highlights van Madeira, maar helaas – geen huwelijksfoto’s daar. Nogmaals: aanpassingsvermogen – op naar een andere schitterende locatie! 

Madeira is een schitterend eiland, maar moeilijk met fotolocaties. Uit veiligheid vind je overal hekwerk, logisch ook – maar niet iets wat je wil als huwelijksfotograaf. Dat zijn allesbehalve mooie foto’s. De puur- en schoonheid van de natuur voor mij alsjeblieft. 

De huwelijksfoto’s op Madeira in de voormiddag waren een uitdaging. Het duurde even voor we ‘op dreef’ geraakten, maar de aanhouder wint. We stopten op verschillende plekken en eindigden bij Ponta de São Lourenço. Op dag twee hadden we meer geluk met het weer, met een ander koppel. Die schitterende foto’s deel ik vast en zeker in een andere blog!

Wederom een schitterende ervaring, en een aanwinst voor mijn portfolio. Weer een coole locatie die ik mijn klanten kan aanbieden!

Heb jij plannen om te trouwen in het buitenland? Zoek je nog een fotograaf voor een destination wedding? Of ben je gelijk overtuigd van trouwen op Madeira? Ik reis graag met je mee! 

Ben jij nog op zoek naar een huwelijksfotograaf?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met trouwen in het buitenland. Wil je meer weten? Kijk dan zeker op de website!