Trouwfoto’s in IJsland – Lauren & Jamie trouwen in een ijsgrot

Trouwfoto's in IJsland

’t Is daar koud

Trouwfoto’s in IJsland – die stonden al erg lang op mijn photography bucket list; eindelijk kwam het er van in februari. Ik was er al wel eens geweest in de zomer van 2022 met dierenfotografen uit België en Nederland: met hen ging ik een workshop paardenfotografie volgen in Zuid-IJsland!

Ontzettend veel heb ik bijgeleerd toen, hoewel paardenfotografie totaal mijn niche niet is. Ik leerde dingen anders te zien, en in de workshops nabewerking heb ik veel nieuwe dingen aangeleerd. Mijn workflow werd ingekort zonder in te boeten aan kwaliteit. Een geweldige reis waar ik nog met plezier aan terugdenkt! 

Ik vertrok in februari wel een beetje met tegenzin naar IJsland om huwelijksfoto’s te gaan maken: twee weken van tevoren was ik nog voor trouwfoto’s op Madeira geweest, en ik was (dood)ziek teruggekomen. Al dat reizen begon door te wegen. En daarnaast ging het in IJsland ook nog eens ijskoud zijn.

Welke kledij moet ik meenemen? Zou het huwelijkspaar het wel uithouden voor mijn lens in die vriestemperaturen? Want Lauren en Jamie zouden trouwen in een ijsgrot.

Het juiste materiaal

Zou mijn materiaal dat wel aankunnen? Daar maakte ik me heel veel zorgen over. Ik had namelijk al horrorverhalen gehoord van een Canadese collega die in Lapland een huwelijk ging vastleggen. Batterijen onder haar oksels om ze warm te houden, zodat ze niet te snel plat gingen. Fotocamera’s die te pas en te onpas gingen blokkeren. Bevroren vingers, want die kan je niet warm houden.

Gelukkig had ik een paar maanden voor mijn vertrek naar IJsland mijn volledig arsenaal aan materiaal vernieuwd: nieuwe systeemcamera’s, nieuwe lenzen, batterijen – enfin, alles vernieuwd, en duizenden en duizenden euro’s armer. Achteraf gezien mijn beste aankoop ooit, mijn foto’s zijn er kwalitatief alleen maar op vooruit gegaan. En…dat materiaal hield het ook gewoon netjes uit in die ijskoude temperaturen

IJsgrot Katla

Rebecca van Rebecca Marie Weddings uit het Verenigd Koninkrijk was wedding planner van dienst voor deze geweldige huwelijksfoto’s. Ze heeft al heel wat jaren ervaring als destination wedding planner, en had een Brits koppel uit Londen mee dat voor deze unieke ervaring voor mijn lens zou staan. Lauren en Jamie hadden er alvast net zoveel zin in als ik! 

We reden vanaf Reykjavik in ongeveer 2,5 uur verder zuidwaarts richting Vík met een minibusje. Jon was chauffeur van dienst en tevens een fantastische gids! Onderweg wist hij heel wat details over IJsland prijs te geven.

In Vík namen we voor 45 minuten een monstertruck, off road – het woeste en besneeuwde IJslandse landschap in. Het sneeuwde erg hard op dat moment, we zagen nog geen meter voor ons. Rondom ons was alles spierwit, moeilijk te beschrijven. Ik wist niet meer wat links of rechts was, laats staan uit welke richting we gekomen waren. Geen bandensporen van andere monstertrucks te zien – een gevoel dat ik moeilijk op papier kan zetten. Best akelig wel, en ook in die truck werden we goed door elkaar geschud. 

De Katla is een van de grootste en actiefste vulkanen van IJsland. Hij ligt geheel verscholen onder de Mýrdalsjökull, een gletsjer in het zuiden van IJsland met een oppervlakte van ongeveer 595 km². In de zomermaanden kan je er naartoe wandelen, maar in de winter dus niet. 

Trouwen in een ijsgrot

Niets is te gek in IJsland – ook trouwen in een ijsgrot niet. Je kan trouwen in de Katla, met z’n tweetjes, helemaal weg van de wereld. Om bij die unieke plek te geraken, moet je er wel wat voor over hebben. Een ritje van 2,5u vanaf Reykjavik, en daarna nog een rit van 45 minuten met een monstertruck. Dan kom je aan bij het basiskamp. Van daaruit kregen we allemaal een helm op, en stijgijzers rond onze schoenen… om in een ijskoude wind, en in een sneeuwbui, een kwartier naar boven te lopen.

Ik vond het ongelofelijk, fantastisch, onbeschrijfelijk. Een once in a lifetime-ervaring die ik iedereen aanraad als je er de kans toe hebt. Zeker als huwelijksfotograaf. Mijn haren waren trouwens letterlijk bevroren: als je véél te veel gel in je kapsel met lange haren doet, en dat blijft gewoon stijf naar beneden – zo zag ik er uit. Rondom de lenzen van mijn camera’s was de sneeuw al bevroren en aangekoekt.

Maar eerlijk waar: op het moment zelf vergeet je die koude. Zo uniek. Zo adembenemend.

Snel fotograferen

Een huwelijk fotograferen tijdens een sneeuwbui, en in snijdende noordoostenwind – dat is geen lachertje. Lauren droeg dan ook nog eens een peperdure visgraatjurk, die bevroor echt. Ik fotografeerde hen op 3 verschillende spots, waar ik telkens 1 minuut en 20 seconden de tijd nam om het perfecte shot te maken. Daarna opwarmen, en weer verder.

Maar… I did it. De druk lag hoog, en het waren de allermoeilijkste werkomstandigheden voor mij als trouwfotograaf ooit. Geen Photoshop dus voor deze beelden: die komen zo recht uit de camera. Uit wat kleuraanpassingen na dan: enkel wat meer contrast in de beelden gebracht. Fantastisch toch, de natuur op zijn mooist? 

Doodop

Stressvolle omstandigheden waarbij ik maar een paar minuten de tijd heb om mijn werk te doen, dat vreet aan een mens. Moe maar voldaan daalden we weer af naar het basiskamp, om van daaruit met de monstertruck terug naar Vík te rijden.

Aangezien ik de dag voordien ook al een ander koppel had gefotografeerd, Rosie en Rahi op het schiereiland Snæfellsnes, snakte ik naar wat extra slaap. Die nacht sliepen we in het Landhotel in Hella, in het zuiden van het land. Echt een aanrader trouwens. Heerlijke bedden, en een schitterend ontbijt!

Ben jij nog op zoek naar een huwelijksfotograaf in België of Nederland? Of heb je buitenlandse trouwplannen? Misschien wil je zelf wel trouwen in IJsland, of trouwen in een ijsgrot? Evelien Geerinckx Photography denkt graag met je mee! 

Ben jij nog op zoek naar een huwelijksfotograaf?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met trouwen in het buitenland. Wil je meer weten? Kijk dan zeker op de website!