Trouwfoto’s in de sneeuw voor Rosie & Rahi

Trouwen in IJsland - trouwfoto's in de sneeuw

IJskoud in IJsland

Eind februari trok ik voor trouwfoto’s in de sneeuw naar IJsland. Vanaf Schiphol vloog ik rechtstreeks naar Reykjavik.

Ik weet nog dat de een securitymedewerkter op de luchthaven me gek aankeek om de kledij die ik droeg. ‘Gaat u misschien naar een koud land mevrouw?’ – waarop ik zei, met dikke winterjas, snowboots en een dikke trui: ‘Ja, best, anders zou het een beetje belachelijk zijn hé, niet?’

De man aan de Security kon niet echt met mijn mopje lachen, maar goed – ik begrijp hem wel.

Alle vluchten die op datzelfde uur vertrokken gingen naar het zuiden van Spanje, of naar de andere kant van de oceaan. Aan de outfits van mijn medereizigers op Schiphol te zien, ging iedereen wel naar warmere oorden.

Enfin…ik zweette me te pletter in mijn kledij!

Niet mijn eerste keer

IJsland, dat was niet mijn eerste keer. Ongeveer een goed half jaar vantevoren was ik er al eens, toen volgende ik een workshop paardenfotografie bij gespecialiseerde dierenfotografen.

Dat was écht uit mijn comfortzone, maar ik heb er enorm veel bijgeleerd. Ik leerde er dingen anders zien, dat weer bijgedragen heeft tot mijn huwelijksfoto’s. Een keertje leuk om te doen, maar zeker van mijn bed… mijn niche wordt het niet. In een andere blog schrijf ik er wat meer over!

Die zomer met paardenfotografie werd ik verliefd op IJsland. Op de way of life, de natuur, de mensen – alles. Alleen heel erg spijtig dat er aan dat fantastische land wel een prijskaartje hangt. 

Trouwfoto’s in de sneeuw zijn een droom

Ik trok mijn stoute schoenen aan, en vloog eind februari vanaf Schiphol naar IJsland. Voor vertrek twijfelde ik wel: hoe zou ik in die koude kunnen werken? En mijn materiaal, kan dat die frisse temperaturen wel aan? Maar, ze stonden op mijn bucket list: trouwfoto’s in de sneeuw – ’t moest er eens dringend van komen.

Het was ijskoud in IJsland, althans voor mij toch – in België zijn we niet echt winterweer gewoon. Het was de Britse Rebecca van Rebecca Marie Weddings die de leiding had – zij is al enkel jaren destination wedding planner en heeft intussen al heel wat ervaring. We verbleven in een schitterend luxueus appartement in het centrum van Reykjavik – een fantastische uitvalsbasis voor trouwfoto’s in IJsland. 

Weinig slaap

Na een uurtje of 6 slaap trok ik in alle vroegte richting het schiereiland Snæfellsnes, naar de Búðakirkja in Búðir, een bekende iconische kerk als je zoekt naar afbeeldingen van IJsland. Het was een dikke twee uur en half rijden, in een schitterend verlaten sneeuwlandschap. Echt het einde van de wereld. Meters sneeuw rondom mij, ik werd er zowaar stil van. Een beetje als in een sprookje. Ik weet nog dat ik uit ons busje stapte en tegen Rebecca zei dat ik er een beetje emotioneel van werd: de stilte, de rust en de eenzaamheid.  

Het kerkje ligt afgelegen, in the middle of nowhere – een ongelofelijk magische plek in de sneeuw, ’t is trouwens één van de meest gefotografeerde plekken in IJsland.

De kers op de taart was voor mij sowieso het magisch witte sneeuwlandschap, in combinatie met de witte jurk van de bruid, en het zwarte pak van de bruidegom. Kleurenfoto’s in zwart-wit zou ik het noemen… zoiets had ik nog nooit eerder mogen fotograferen. 

Huwelijksfoto’s in IJsland voor Rosie en Rahi

Weddingplanner Rebecca bracht Rosie en Rahi mee uit Londen. Een jong Brits koppel dat bij de Búðakirkja model zou staan.

Onder haar jurk had Rosie trouwens thermische kledij aan, en ze droeg sneakers met dikke wollen sokken. Niets van te zien op de beelden, toch? Hoewel we getrakteerd werden op een stralend zonnetje tijdens de fotosessie, was het er echt ijskoud. Een open vlakte, een beetje wind…

In de verte in het water zwommen ook nog heel wat zeehonden. Helaas waren ze al wat te ver weg om nog te kunnen fotograferen.

Het contrast tussen het zwarte pak van Rahi, en de iconische witte jurk van Rosie bij de zwarte kerk vind ik fantastisch. Een feeëriek plaatje.

De kerk waar we fotograafeerden is bedekt met teerpek, waardoor het hout niet snel bederft – vandaar de zwarte kleur. Ze werd oorspronkelijk gebouwd in 1703 en herbouwd in 1848. Er zijn trouwens nog maar drie zwarte kerken over in IJsland, al denk ik niet dat deze te vinden zijn in België of Nederland. 

Amper toeristen

IJsland in de winter: daar komen amper toeristen naar toe. Huwelijksfoto’s in IJsland zijn tegenwoordig wel populair, maar ook in de winter zijn daar bitter weinig kandidaten voor te vinden.

We kwamen enkele toeristen tegen, maar die kan je op twee handen tellen. Niet alleen het koude weer speelt een rol voor die afwezigheid van toeristen, maar zeker ook de kostprijs.

Tegenwoordig is het populair om naar Lapland op vakantie te gaan in de winter: ook prijzig – maar niets in vergelijking met IJsland. Het Hoge Noorden is meer voorzien op toeristen, en verschillende excursies. Dat is in de winter in IJsland minder.

Een lange dag

De huwelijksfoto’s van Rosie en Rahi namen we op drie verschillende plekken. In IJsland  ligt alles wat verder uit elkaar, en kan je dus vaak voor een hele tijd in de auto zitten.

Onze chauffeur Jon was een aangename gids, bracht ons naar de verschillende fotospots en vertelde af en toe over het leven in IJsland. Na een werkdag van 18u waren we weer in Reykjavik.

Doodmoe, maar voldaan. Met een geheugenkaartje vol met prachtige trouwfoto’s in de sneeuw. Na een warme douche dook ik mijn bed in, want na 6u slaap moest ik er opnieuw uit: voor de huwelijksfoto’s van Lauren & Jamie. Maar dat… is een blogpost voor een andere keer. 

Eén ding is zeker: huwelijken in het buitenland zijn hard werken. Lange dagen, korte nachten én je moet beschikken over een goed aanpassingsvermogen. Maar het blijft voor mij de allermooiste job in de hele wereld! 

Ben jij nog op zoek naar een huwelijksfotograaf in IJsland? Of wil je graag trouwfoto’s in de sneeuw? Evelien Geerinckx Photography gaat graag met je mee! 

Ben jij nog op zoek naar een huwelijksfotograaf?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met trouwen in het buitenland. Wil je meer weten? Kijk dan zeker op de website!