Trouwen in IJsland

Trouwen in IJsland

Regen en sneeuw

Eind februari trok ik met een groep Britse collega’s naar IJsland: met Rebecca Marie, een Britse weddingplanner met heel wat ervaring in destination weddings, trokken we naar IJsland. We wilden trouwen in IJsland gaan promoten: twee koppels stonden model, en we deden hun huwelijksfoto’s opnieuw over. Met haar platform Workshops by Lark organiseert ze in het buitenland portfoliosessies voor huwelijksfotografen. 

De eerste twee dagen verbleven we in een luxueus appartement pal in het centrum van de hoofdstad Reykjavik. Van daaruit gingen we met Rosie en Rahi richting het schiereiland Snæfellsnes, naar de Búðakirkja in Búðir – een iconische plek en zeker gekend als je gaat trouwen in IJsland. 

Helemaal alleen

IJsland in de winter, dat staat gelijk aan amper toeristen. Trouwen in IJsland in de winter, dat is dan ook niet iedereen gegeven. We hadden een tourbusje met privéchauffeur, en Jon bracht ons overal in niemandsland heen. Uitgestrekte witte landschappen met amper auto’s. We leken wel alleen op de wereld. Het had iets magisch, net zoals in een sprookje. Ik werd er zowaar een beetje emotioneel van. Die eenzaamheid, of ‘alleenheid’ – dat is misschien een beter woord om mijn gevoel uit te drukken. Buiten een paar zeehonden die wat lagen te stoeien, zagen we niemand. 

Om trouwfoto’s te maken in IJsland moest ik als huwelijksfotograaf ook telkens vroeg uit de veren, liefst nog voor 6u. Daarna volgde een werkdag van ongeveer 18u: zo konden we het maximum uit onze tijd in IJsland halen. Wie denkt dat uitjes als huwelijksfotograaf in het buitenland plezierreisjes zijn, heeft het dus mis. Pas op, mijn beroep is ook mijn hobby – en in dat opzicht is dat voor mij zeker een ‘plezier’; maar ’t is zeker en vast ook hard werken. Van een tripje van een paar dagen in het buitenland moet ik in België steeds weer een paar dagen recupereren. 

Trouwfoto’s in de Katla-ijsgrot

De eerste huwelijksfoto’s van Lauren en Jamie nam ik in de Katla-ijsgrot. het was een heel avontuur om daar te geraken. Het verhaal daarachter kan je lezen in een andere blog. Dat was alvast een avontuur om nooit meer te vergeten, en foto’s die ik mijn leven lang zal herinneren! 

Watervallen

In de zomer van 2022 was ik al een keertje met dierenfotografen, gespecialiseerd in paardenfotografie, in het prachtige IJsland. We logeerden toen in een vakantiehuisje vlakbij de Seljalandsfoss-waterval in het zuiden van IJsland langs de Ringweg. Wist je trouwens dat er in IJsland slechts één verharde weg loopt? Met uitzondering van de asfaltwegen in de hoofdstad. De Ringweg 1 loopt volledig rondom het eiland, en is goed voor een goeie 1340 km. Alle overige wegen in dit prachtige land zijn onverhard. 

Met het bruidspaar ging het voor de eerste stop naar Seljalandsfoss. Toen ik er in de zomer was regende het pijpenstelen (de enige dag trouwens, we hadden echt geluk). De dag van de huwelijksfoto’s was het droog, maar ijskoud… en een pak minder toeristen dan enkele maanden eerder in de zomer! 

Black beach

Een gekende fotolocatie in IJsland is ongetwijfeld Reynisfjara, vaak wel Black Beach genoemd door het zwarte strand. Je vindt verschillende zwarte stranden in dit prachtige land rondom Vík, maar dit is wellicht het meest bekende door de uitgestrektheid en de zwarte basaltblokken die op het strand te vinden zijn. Om de hoek van de basaltblokken vind je de beroemde stenen pilaren van Rynisdrangar die uit de zee verrijzen. 

Het zand op’t strand is zwart omdat het gevormd is uit zwarte vulkanische rotsen die in de loop der tijd door verschillende rivieren in IJsland zijn gecorrodeerd naar kleinere brokjes. Als die brokjes op een gegeven moment zo klein zijn dat ze dor de stroming mee gaan richting zee, dan worden ze door de sterke stroming in de rivieren en de zee nog kleiner gemalen totdat het uiteindelijk kleine zandkorrels zijn en door de golven aanspoelen op het strand.

Gevaarlijk

Black Beach is gevaarlijk, en ook voor huwelijksfoto’s houdt dat een risico in. Zodra je het strand betreedt word je ook met een aantal borden gewaarschuwd voor de gevaarlijke golven – sneaker waves heten die ook wel. Die golven ontstaan aan de zuidkust van IJsland en kunnen onverwachts heel snel dichtbij komen. Die golven zijn zo snel door de sterke onderstroming die er staat, en je kan makkelijk meegesleurd worden in zee. Heel wat toeristen raakten de afgelopen jaren gewond, of erger nog, door die sneaker weaves. 

Voor de fotosessie van Lauren & Jamie werkten we dan ook enorm snel. Dat was echt in moeilijke omstandigheden. Het was ijskoud, er was een stevige sneeuwbui op het moment dat we de huwelijksfoto’s namen, en we moesten dan ook nog eens rekening houden met het opkomende water. Na 10 minuten gebaarde onze toergids Jon ook dat het tijd was om te gaan. Het werd te gevaarlijk en we waren een smalle grot voorbij gewandeld: wilden we nog met droge voeten naar onze bus wandelen, was het dringend tijd om te vertrekken.

Schitterende foto’s 

Het bruidspaar deed het schitterend, ik was echt onder de indruk van hoe ze presteerden – zeker in die koude temperaturen. De minuscule jurk die Lauren droeg bood niet meteen warmte. Jamie had meer geluk met zijn trouwkostuum uiteraard. De beelden zijn sprookjesachtig, en tonen niet alleen goed het bruidspaar, maar ook de omgeving.

Want… dat is wel enorm belangrijk bij destination weddings: op de huwelijksfoto’s moet niet alleen het bruidspaar schitterend, maar ’t is ook belangrijk dat je de omgeving mooi mee in beeld brengt. Een bruidspaar dat er voor kiest om te trouwen in het buitenland, wil uiteraard ook prachtige foto’s van die locatie, en je moet ‘zien’ dat de foto’s niet gewoon in de buurt van je eigen huis genomen zijn.

Mission accomplished, ik ben er blij mee! 

Ben jij nog op zoek naar een huwelijksfotograaf in België of Nederland? Of heb je buitenlandse trouwplannen? Misschien wil je zelf wel trouwen in IJsland, of wil je trouwen in een ijsgrot? Evelien Geerinckx Photography denkt graag met je mee! 

Ben jij nog op zoek naar een huwelijksfotograaf?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met trouwen in het buitenland. Wil je meer weten? Kijk dan zeker op de website!