Mijn eerste jaar als zelfstandige

Evelien Geerinckx Photography

Eind november 2022 was ik één jaar volledig zelfstandig. (Data) freelancer, én fotograaf.

Eerlijk? Dat jaar ging niet altijd over rozen. Dat was de ene week boterhammen met choco moeten eten, en de andere week in een vijfsterrenhotel kunnen slapen.

Dat was een jaar met veel investeringen: zowel in mezelf, als in mijn zaak. Keihard werken vóór mijn zaak, om werken áán mijn zaak te kunnen bekostigen. 

Weken van tachtig uur en 7/7 waren geen uitzondering om al dat werk rond te krijgen, en om mijn rekeningen te kunnen betalen – eigenlijk is dat niet echt iets om trots op te zijn. (Laat staan dat starters dit als maatstaf zouden moeten nemen…)

Alles wat ik met Evelien Geerinckx Photography wil doen, wil ik goed doen. Bijna perfect eigenlijk, al heb ik ondertussen geleerd dat ‘gewoon goed’ ook meer dan voldoende is. 

Ik ben trots op wat ik in twaalf maanden bereikt heb. Dankbaar voor wat was, en klaar voor wat komen gaat. 

Alles doe ik zelf. Van A tot Z. Persoonlijk contact blijft ook mijn numer één. Maar dat betekent wel dat ik tegelijk… de CEO moet zijn. En de communicatieverantwoordelijke. De receptionist ook. De marketingspecialist. De social media manager. De copywriter. De fotograaf. De grafisch ontwerper. De boekhouder. En… ik vergeet vast nog wel wat. 

Hoe ik dat dan allemaal praktisch geregeld krijg, in en rond mijn huis, mijn huishouden, én voor Flinn, mijn allerbeste vriendinnetje op vier poten?

Ik heb de meest fantastisch ouders van de wereld. En daarvoor mag ik mijn twee pollekes kussen. Zonder die twee woonde ik in een vuil huis, zat ik tussen de rommel, was er een weide van onkruid rond de voordeur gegroeid en moest Flinn zich (bijna) iedere dag zelf uitlaten.

Mag ik iedereen aanmoedigen die als zelfstandige wil starten? En zéker elke fotograaf? Schuif al je twijfels aan de kant. Als ik dat kan, kan jij dat zeker ook!

Onderschat het leven van een startende zelfstandige wel niet. Alles wat er achter de schermen bij komt kijken kost tijd, geld en heel veel geduld. Denk maar aan juridische kleine lettertjes die in orde moeten zijn, of een website die moet uitblinken ook op het vlak van SEO en copywriting, jezelf profileren als brand via personal branding, brochures schrijven die moeten kloppen, … gewoon te veel om op te noemen. 

Ik ben nog altijd gelukkig met de keuze die ik eind 2021 maakte om te starten, ondanks dat het leven er als zelfstandige er wat rooskleuriger uitzag dan dat het werkelijk is.

Maar de vrijheid die ik nu heb, is voor mij onbetaalbaar – ook al moet ik het dan soms enkel met bokes met choco stellen. 

Benieuwd naar de fotoreportages die ik aanbied?

Ik verzorg voor jou gezinsfotografie, communiefoto’s én je kan bij mij terecht voor mijn allergrootste passie: huwelijksfotografie.