Hoe kies je een huwelijksfotograaf?

Evelien Geerinckx Photography - trouwen in het buitenland

Eén van de belangrijkste dagen in je leven

Over huwelijksfotografie, en vooral de prijzen daarvan, wordt veel geschreven – zeker op sociale media. Ik lees heel vaak dat een huwelijksfotograaf ‘duur’ is, waarop een niet-officiële fotograaf wordt gekozen. Dat blijkt vaak de enige reden te zijn waarom een bruidspaar voor een bepaalde (huwelijks)fotograaf kiest.

Dat de prijs heel belangrijk is, begrijp ik zeker. Maar langs de andere kant is een huwelijksfotograaf, ook een ‘ras’ apart. Huwelijksfotografie is een specialisatie op zich die, hoewel dat misschien zo lijkt, niet te vergelijken is met een andere tak van de fotografie. 

Heel vaak lees ik op sociale media droevige berichten die het gevolg zijn van een minder goede keuze, van bruidsparen die de goedkoopste aanbieder uitkozen.

Dat gaat van ‘Ik heb alleen maar lelijke foto’s ontvangen’, ‘ Ik heb geen enkele ‘gelukte’ foto van bij het avondfeest gezien’, ‘ik heb niet het aantal foto’s ontvangen dat ik verwacht had’ – er zijn er zelfs die hun foto’s nooit ontvangen hebben. Foto’s uitvergroten ging niet, want de beelden werden niet in het formaat gemaakt en opgeleverd waarmee je canvassen kan maken. 

Think before you book. 

Je huwelijksfotograaf heeft het juiste materiaal

De liefde is mooi, en je huwelijk is (één van) de belangrijkste dag(en) uit je leven. Wil je daar mooie herinneringen van? Kwalitatieve foto’s? Kies dan voor een professionele huwelijksfotograaf die bij je past, met het juiste materiaal. 

Huwelijksfotografie is een vak apart, en een kunst op zich. Iedere professionele huwelijksfotograaf had een goede opleiding, heeft tonnen ervaring, de nodige technische kennis en het juiste materiaal. Als huwelijksfotograaf heb je specifiek materiaal nodig om te kunnen werken. Voor mij betekent dat:

  • Verschillende lichtsterke lenzen, die ook in moeilijke lichtomstandigheden de mooiste beelden geven. 
  • Meerdere professionele fotocamera’s, allemaal met twee SD-sloten, waarop beelden gelijktijdig opgeslagen worden. Waarom? Eén van de meest fragiele materialen van een huwelijksfotograaf zijn geheugenkaartjes, die gaan ontzettend snel stuk. Als er eentje het begeeft, staan je foto’s nog op dat andere. Niks gebeurt in dat geval, er gingen geen foto’s verloren.
  • Een betrouwbaar en beveiligd back-upsysteem bij mij thuis. Voor de ‘computernerds’ onder ons: voor mij geen online cloudsysteem waar ik een deeltje van koop, maar een eigen beveiligd NAS-systeem in huis. Quasi-niemand kan aan je beelden buiten ikzelf, en ook die worden nog eens extra gebackupped via een ingenieus systeem.
  • De juiste flitser, en daarmee kunnen werken. Want laat dat voor 80% van alle fotografen een pijnpunt zijn: outdoor flitstechnieken. Je wilt niet als een lijkbleke bruid met rode ogen op een foto staan tenzij je thema Halloween is.

Verschillende stijlen van fotograferen

Kijk naar de beelden van de huwelijksfotograaf waarin je interesse hebt. Spreken die je aan? Zijn ze spontaan? Geposeerd? De gulden middenweg? Zie je meer een documentaire stijl van fotograferen en vind je dat wel leuk?

Zoek beelden op van je huwelijksfotograaf en ga na of dat de foto’s zijn die je mooi vindt. Alle beelden op mijn website, portfolio en brochures zijn mijn eigen materiaal. Dat is helaas niet bij iedereen zo… twijfel je? Vraag dan gerust aan je huwelijksfotograaf of dat zijn of haar eigen werk is.

Een trotse huwelijksfotograaf die zijn werk met passie doet, pocht maar al te graag met alle mooie foto’s, en zal zich allesbehalve aangevallen voelen! 

Verschillende stijlen van bewerken

Iedere huwelijksfotograaf heeft zijn eigen stijl: dat kan gaan van donkere (moody) foto’s, naar kleurrijk en contrastrijk. Er zijn huwelijksfotografen die enkel foto’s in zwart-wit afleveren, en er zijn er die met een bruine filter werken; ‘Instagramfilters’ worden die tegenwoordig wel eens in de volksmond genoemd. 

Regel één: kies wat jij mooi vindt. Denk je eraan om huwelijksfoto’s uit te vergroten en in je woonkamer te hangen? Kies de stijl van een huwelijksfotograaf die jou aanspreekt. Mijn stijl is kleurrijk en constrastrijk, is dat wel je ding? Welkom dan! 

Misschien nog even benadrukken dat dat niet wil zeggen dat ik moody foto’s lelijk vind, of dat ik niets van ‘Instagramfilters’ moet weten. Iedere huwelijksfotograaf kiest zijn of haar bewerkingsstijl als handelsmerk.

Krijg jij van je huwelijksfotograaf de vraag ‘hoe jij je foto’s bewerkt wil hebben, in welke stijl’? Bedenk dan even wat zijn of haar handelsmerk is, professionaliteit en expertstatus.  

Prijs versus pakket

Ook professionele huwelijksfotografen heb je in verschillende prijsranges. Ten eerste is het uurtarief een belangrijke speler. Meestal vertaalt zich dat in het aantal jaren ervaring, of erkenning die een huwelijksfotograaf heeft gekregen voor zijn foto’s door bijvoorbeeld (internationale) prijzen die hij of zij gewonnen heeft. Verder  bepalen nog andere factoren de pakketprijs.

Is er in het pakket huwelijksfotografie een album inbegrepen? En wat met de reiskosten? Hoeveel uur zal je huwelijksfotograaf aanwezig zijn op je huwelijk? Gaat het om één fotograaf, of twee fotografen? Mochten dat er twee zijn, zijn ze dan beiden even ervaren? Brengt je fotograaf misschien wel een drone mee voor enkele shots? Hoeveel afgewerkte foto’s krijg je? Zijn die afgewerkte beelden digitaal, of analoog? Staat er een logo op die digitale foto’s? Wat als je fotograaf ziek is op de dag van je huwelijk? Is er een back-up of moet je alles zelf maar zien te regelen? 

Dat zijn allemaal elementen die bijdragen tot de prijszetting van een professionele huwelijksfotograaf. 

Een ‘klik’ met je fotograaf

Afronden doe ik met één van de belangrijkste aspecten waarmee jullie als koppel rekening moeten houden.

Als huwelijksfotograaf ben ik ontzettend actief op sociale media, en makkelijk online te vinden. Ik vertel ook regelmatig mijn eigen verhaal, en dat is niet zonder reden.

Heel vaak krijg ik bruidsparen over de vloer voor een kennismakingsgesprek, die het gevoel hebben dat ze mij al kennen. Die het gewoon ontzettend leuk vinden om mij te volgen, mijn reizen en mijn leven.

Het is o-zo belangrijk om een goeie klik te hebben met je huwelijksfotograaf. Is dat niet het geval, dan zie je dat op je huwelijksfoto’s. 

Niets zo vervelend dan een huwelijksfotograaf op je trouwdag, waar je gewoon een rothekel aan hebt.

Iemand die een hekel heeft aan reizen, zenuwachtig wordt omdat ik soms te enthousiast en wel eens druk ben, absoluut geen zin heeft in smalltalk over koetjes en kalfjes en een grote omweg maakt bij welk huisdier dan ook… zal mij niet snel kiezen als huwelijksfotograaf.

En dat is oké. We zijn allemaal verschillend, en in de zee van huwelijksfotografen zitten echt héél wat (goeie) vissen…

Ben jij nog op zoek naar een huwelijksfotograaf?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring als trouwfotograaf. Wil je meer weten? Kijk dan zeker op de website!