Huwelijksfoto’s op Madeira voor Styrmir & Heiðdís

Trouwfoto's op Madeira

Een eindje vliegen

Begin februari trok ik naar Madeira, een prachtig eiland voor de kust van Afrika. Als globetrotter reis ik veel, zowel voor mijn werk als huwelijksfotograaf maar zeker ook privé; alleen vond ik Madeira best een eindje. Een eiland van Portugal, dus ging ik er vanuit dat Madeira ‘vlakbij’ was. Maar niet dus.

Van Brussel richting Lissabon was al goed voor een vlucht van 2,5u, daarna nog eens 2u vanaf de Portugese hoofdstad richting Funchal: mijn eindhalte. Voor die huwelijksfoto’s op Madeira moest ik dus wel wat over hebben, de laatste vlucht was best ook een bumpy flight.

De landingsbaan van Cristiano Ronaldo Madeira International Airport ligt vlak naast de zee, en is een smalle strook die ook gebouwd is op de zee. Door de hevige wind op het eiland zijn er slechts een beperkt aantal piloten die een vliegtuig daar aan de grond kunnen zetten. Ook tijdens mijn vlucht hadden we prijs: pas bij de tweede poging kon de piloot het vliegtuig veilig aan de grond zetten, na eerst een ommetoertje te doen.  

Een prachtig eiland

De uitvalsbasis voor mijn trip in Madeira was Funchal. Ik was er voor een portfolioreis met Roadie Events – ik ga met hen wel vaker op stap. Portfolioreizen met Roadie Events zijn helemaal mijn ding: ik kan in groep een schitterende reis maken, samen met mensen die allemaal dezelfde interesses hebben. Van ’s morgens tot ’s avonds zijn we in de weer, en ik houd er dan ook nog eens prachtige foto’s aan over. Verschillende vliegen in één klap dus voor mij!

Als ik moet kiezen tussen parelwitte zandstranden, of de ruige vergeten paadjes die Roadie Events aandoet, dan heb ik snel gekozen. Uiteraard fotografeerde ik al koppels op een strand, maar als ik écht mag kiezen, dan is mijn grootste liefde toch de natuur en de bergen. Net de locaties die zij aandoen: ver van de gebaande paden, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Geen zonsopgang of -ondergang wordt gemist. Ik ga altijd met bomvolle geheugenkaartjes naar huis! 

Vanuit de lucht in het vliegtuig had ik het wel al gezien: Madeira is een schitterend groen eiland! Die huwelijksfoto’s op Madeira gingen ongetwijfeld een hit zijn!

Weg voor zonsopgang

Vanaf ons hotel in het centrum van Funchal vertrok ik samen met het team van Roadie Events rond 6u ’s morgens, nog voor zonsopgang, naar onze eerste fotolocatie: Miradouro do Guindaste. Het was inmiddels mijn tweede dag op Madeira, de dag voordien fotografeerde ik Beatriz & Rob al, maar het weer zat toen niet echt mee. Vandaag zou het gelukkig anders zijn: de weersvoorspellingen zagen er alvast gunstiger uit.

Het huwelijkspaar dat vandaag voor mijn lens zou staan waren Styrmir & Heiðdís, een IJslands koppel dat in Reykjavik ook aan de slag was als huwelijksfotograaf. Lucky bastards dacht ik, om op één van de meest magische plekken in de wereld huwelijksfoto’s te mogen maken. 

Ik was trouwens ook al voor huwelijksfoto’s in IJsland: een keertje met paardenfotografen, en een keertje met Rebecca Marie, een wedding planner uit het Verenigd Koninkrijk. Toen fotografeerde ik Rosie & Rahi in Snæfellsnes, een schiereiland boven Reykjavik, en Lauren en Jamie. Die laatste twee fotografeerde ik in een ijsgrot, en in het zuiden van IJsland. 

Terug naar Madeira nu. De locatie voor huwelijksfoto’s was fantastisch, de zonsopgang wondermooi. We namen de foto’s op een rots die uitkijkt over de zee, het licht was echt spectaculair. Er hing een prachtige waas van mist tussen de zonnestralen. Zo ontzettend blij met de beelden die ik kon maken! 

Onderweg op Madeira

Na zonsopgang trokken we met de auto doorheen Madeira en stopten we op verschillende fotoplekken. Een fotogenieke locatie voor huwelijksfoto’s is dit schitterende eiland, zonder twijfel. Maar het weer blijft wel een dingetje. Achter iedere bocht, of bovenop elke heuvel, kan het weer helemaal anders zijn dan een paar minuten voordien. Een goed aanpassingsvermogen is dus een must. We hadden regenbuien, windvlagen, een stralend zonnetje… zeg maar alle 4 seizoenen in één dag. 

Het eiland blijft zo prachtig groen door het unieke klimaat natuurlijk. Huwelijksfoto’s op Madeira zijn écht wel een aanrader! Een volgende bekende stop was Fanal Forest, een sprookjesachtig en mystiek oerbos hoog in de bergen in het westen van Madeira. De plek wordt ook wel eens Laurisilva genoemd, en is één van de laatste laurierbossen ter wereld. Daarom heeft Fanal Forest ook een plekje gekregen op de werelderfgoedlijst van Unesco gekregen.

Die schitterend oude laurierbomen hebben speciale, soms wel gekke vormen, en zijn begroeid met enorm veel verschillende mossen. Vaak hangt er op die plek ook een dikke mist, en dat was op het moment dat ik de huwelijksfoto’s zou maken niet anders: het zorgde voor mystieke foto’s van Styrmir & Heiðdís. 

De laatste stop

Na twee dagen fotograferen zat mijn werk als huwelijksfotograaf op Madeira er bijna op. De laatste stop voor een schitterende zonsondergang was Miradouro Ponta da Ladeira, aan de voet van een vuurtoren.

Na de schitterende zonsopgang waarbij ik het koppel mocht fotograferen, kon deze zonsondergang ook wel tellen. Die plek was iets drukker: heel wat toeristen hadden hun weg gevonden naar deze mooie plek op het eiland. 

Doodmoe

Zoals dat gaat bij alle workshops, was ik na twee dagen fotograferen doodop. Maandag een hele dag onderweg naar Madeira, op dinsdag en woensdag maakte ik de huwelijksfoto’s, en op donderdagmorgen moest ik vroeg het vliegtuig weer terug op richting Brussel, via Lissabon.

Hoewel ik huwelijksfoto’s in het buitenland maken, voor mij de allermooiste job van de hele wereld is, is dat niet te onderschatten. Voortdurend onderweg zijn, met al je duur fotomateriaal. Security check in, daarna richting het vliegtuig… vluchten die vertraagd zijn… dat is voor mij het vermoeiendste aan werken in het buitenland.

Ter plaatse slaap ik gemiddeld 5 à 6u per nacht, en heb ik werkdagen van 16-18u om het meeste uit mijn tijd in het buitenland te halen. Doodmoe maar voldaan mocht ik ook deze portfolioreis weer afsluiten!

Ben je nog op zoek naar een huwelijksfotograaf? Trouw je in België, Nederland of misschien wel in het buitenland? Wil je ook trouwen op Madeira? Of trouwfoto’s in Portugal? Evelien Geerinckx Photography gaat graag met je mee! 

Ben jij nog op zoek naar een huwelijksfotograaf?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met trouwen in het buitenland. Wil je meer weten? Kijk dan zeker op de website!