Communiefoto’s op een voetbalplein voor Cas

Communiefoto's voetbal

Thes Sport

De mama van Cas contacteerde me voor communiefoto’s tijdens een communiedag. De locatie waar ze graag foto’s voor het lentefeest van haar zoon wilde, stond niet in het optielijstje dat ik aanbood. Of ik communiefoto’s wilde maken op Thes Sport? Zeker! Als ‘Fiere Looienaar’ is de voetbalploeg van Tessenderlo me uiteraard niet onbekend.

Het was een beetje puzzelen, en door de voetbalmatchen heen vonden we op een zondag, in de late namiddag, een moment waarop de spelerspleinen leeg waren, en waarop Cas en zijn mama vrij waren voor communiefoto’s op een voetbalplein. 

Lentefeestfoto’s voor een voetbalfanaat

Cas is doelman bij Thes Sport. Viermaal per week traint hij vol overgave, en in het weekend staat hij dan nog eens tijdens een wedstrijd in zijn goal. Wat fier was hij – dat zijn foto’s gemaakt werden op een voetbalplein, ik kon hem zien stralen. De meeste jongens hebben trouwens een hekel aan hun fotosessie, Cas was misschien de uitzondering. Dat hij foto’s mocht laten maken op de plek war hij zijn grootste passie kan uitoefenen speelde misschien wel mee. 

Voor communiefoto’s bied ik trouwens heel wat verschillende mogelijkheden aan. Ik raad alle ouders ook aan om met hun kinderen samen de opties te bekijken, zodat ze een plekje kunnen uitzoeken dat zowel de ouders als de feestneus leuk vinden. Dat maakt het zeker al wat makkelijker voor kinderen die het wat moeilijker hebben, of absoluut geen zin hebben in een fotosessie. 

Attributen

De mama van Cas bracht ook attributen mee naar het voetbalplein. Heel erg voor de hand liggend: voor zijn communiefoto’s gebruikten we uiteraard een voetbal. Misschien wat cliché, maar die hoort er natuurlijk bij! Daarnaast had zijn mama ook een Gouden Schoen gemaakt. Helemaal zelf, en die zag er zo cool uit! Ik ben maar wat trots dat ik de allereerste fotograaf mocht zijn die Cas én zijn Gouden Schoen op beeld mocht vastleggen. Je gaat nog van me horen als hij dat nog een keertje over doet als hij wat ouder is! 

Fotoreportage op een voetbalplein

Voor een niet-voetbalkenner foto’s maken op een voetbalplein, dat was voor mij best wel spannend. Buiten dat er langs iedere kant van het plein een goal staat, en dat ze met z’n elven spelen per ploeg, ken ik absoluut niet van onze nationale sport. ’t Was dan ook een beetje een uitdaging voor mij om wat variatie in Cas’ lentefeestfoto’s te brengen.

Als doelman gebruikten we uiteraard de goal, die kon niet ontbreken. Ik nam portretfoto’s in de dug-out; wel nadat Cas me had verteld hoe dat ding aan de zijlijn van het voetbalplein dan eigenlijk heet. Daarnaast liet ik hem allerlei trucjes doen met zijn voetbal op het plein. We namen ook wat foto’s in de supporterstribune. 

Tips fotoreportage eerste communie, plechtige communie en lentefeest

Hieronder enkele tips voor een goed verloop van je communiereportage.

Algemeen

  • Belangrijk is dat je rekening houdt met de datum van het communiefeest van je zoon of dochter. Klinkt logisch, maar dat wordt wel vaak vergeten.Doorgaans lever ik een communiegalerij op na een tweetal weken. Daarna moet je nog je foto’s uitkiezen, en drukwerk en bedankjes bestellen. Alles heeft zijn tijd nodig. In afwachting van je galerij is het al leuk om rond te kijken op het internet naar het drukwerk dat je bijvoorbeeld graag zou willen. Daar vind je ook meteen de wachttijd voor je eventuele bestelling. Reken doorgaans, voor de grote online printbedrijven, op een week.  
  • Probeer te overleggen met je zoon of dochter wat zij graag willen als locatie. Een kind dat al blij is met de plek waarop zijn of haar foto’s gemaakt worden, is veelal al erg enthousiast de dag zelf!

Op de dag van je communiereportage

  • Breng de kledij van je feestneus mee, laat ze dat nog niet dragen in de auto. Een ongeluk is snel gebeurd.
  • Witte sneakers op de foto? Zorg dat ze afgewassen zijn, geen vuile strepen meer zichtbaar. Het is beter om deze ter plekke aan te doen. Verwijder ook de prijsetiketten van zowel de kleren, als (onderaan) de schoenen.
  • Klinkt logisch, maar: gezicht wassen, tanden poetsen, plaktattoo’s verwijderen, strepen van stift en verf van de vingers wassen. Je kan het zo gek niet bedenken, of ik maakt het al mee.
  • Hoe erg dat ook is: vriendschapsbandjes matchen meestal niet met de communie-outfit, doe ze uit voor de reportages.
  • En dan, voor al die mama’s en papa’s: geen stress, alles komt goed. Zeg je kind niet de les op vlak voor hij of zij voor de camera moet. Dat bezorgt hun écht stress. Het is mijn job om je kind op zijn of haar gemak te stellen, en te laten schitteren voor de camera.
  • Vertrouw me ook: ik heb écht nagedacht over alle poses, hoeken en lichtinval. Soms is het technisch gezien niet mooi om op een bepaalde plek, een bepaalde pose aan te nemen. Ik weet echt wat ik doe.
  • En… merk ik dat jouw zoon of dochter niet helemaal relaxed is tijdens de reportage? Dan bespreek ik met je zoon of dochter of het fijner zou zijn als mama en/of papa zich zouden ‘verstoppen’ zodat ze niet van dichtbij bij de reportage zijn. Opnieuw: geloof me, dat werkt.

Met andere woorden… ik tel al af naar die schitterende fotosessies voor de eerste communie, het vormsel en het lentefeest van je zoon of dochter!

Jij ook? Misschien wel tot snel!

Wil jij ook graag communiefoto’s tijdens een communiedag?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met communiefotografie. Wil jij je zoon of dochter ook graag laten schitteren voor de camera? Meer info vind je op de website!