Communiefoto’s in het Kasteel van Poeke

Evelien Geerinckx Photography - communiefoto's Kasteel van Poeke

Prins of prinses voor één dag?

Communiefoto’s in het Kasteel van Poeke: misschien niet alleen de droom van je zoon of dochter, maar ook van je fotograaf. Prins of prinses voor één dag – één dag per jaar ben ik kasteeleigenaar!

Heel wat jaren geleden volgde ik een workshop kinderfotografie voor beginners. Ik was op zoek naar iets op een unieke locatie, en zo kwam ik, thanks to Google, terecht bij een fotografe uit Oost-Vlaanderen die wel vaker het Kasteel van Poeke afhuurt. Ik was meteen verkocht!

Sinds enkele jaren is het beheer van het kasteel in handen van Toerisme Vlaanderen, waardoor ik als Limburger ook gewoon de kans kreeg om het volledige kasteel, met alle kamers, af te huren! 

Het Kasteel van Poeke

Wil je communiefoto’s in het Kasteel van Poeke, dan ben je welkom in het Oost-Vlaamse Aalter, in de deelgemeente Poeke om precies te zijn. Het kasteelpark is vrij toegankelijk, het kasteel is enkel op uitnodiging te bezichtigen. Een prachtig gebouw in neoclassicistische stijl en in roze tinten aan de buitenkant – fantastisch toch! 

Wist je trouwens dat het kasteel diende als decor voor Slot Marsepeinstein uit de Sinterklaasserie van Studio 100? Een populaire locatie dus! 

De inkomhal alleen al is indrukwekkend. Er staat nog weinig meubilair binnen, wat maakt dat dit een zegen is voor de fotograaf. Schitterende lichtinval – ronduit prachtig. Elke kamer heeft een ander kleurenthema, waardoor je met een verscheidenheid aan beelden naar huis gaat. 

Een eindje van Limburg

Voor mezelf, en klantjes uit de buurt van mijn hometown Tessenderlo, is het een heel eindje rijden naar Aalter, of de deelgemeente Poeke. Maar zeker het tripje waard! Wie nog meer overtuiging nodig heeft om even in de auto te zitten: wist je dat Aalter op een half uurtje van Brugge of onze Belgische kust ligt? Ideaal voor een nachtje weg, of voor een dagtripje in combinatie met de communiereportage in het kasteel! 

Afhuren is ieder jaar wel een beetje de loterij: veel geïnteresseerden, niet allemaal kanshebbers. First come, first served. Het kasteel is ondertussen Vlaams Erfgoed, en wordt stukje bij beetje ook gerestaureerd. Het is dan niet altijd mogelijk om te gaan fotograferen.

Maar hey, ik ben al 4 jaar lang the lucky one, al moet ik wel enkele regels volgen. Alleen ik en mijn klantjes mogen het kasteel betreden, huisdieren zijn enkel buiten welkom, en confetti of ballonnen zijn uit den boze. 

Bereikbaarheid

Deze locatie voor de communiefoto’s van je zoon of dochter is makkelijk bereikbaar. Bij het koetshuis kan je gratis parkeren. Met je eigen auto de oprijlaan oprijden mag je helaas nog nét niet… je zal een kleine honderd meter zelf te voet moeten afleggen tot aan de voordeur. Langs daar mag je gewoon zelf binnenkomen!

Zit je, net als ik een tijdje in de auto? Geen nood, ook in een oud kasteel is er sanitair aanwezig! (Dat is een vraag die me echt wel regelmatig gesteld werd…)

Ieder jaar verkopen deze plekjes voor foto’s van je zoon of dochter voor de eerste communie, plechtige communie of lentefeest razendsnel uit. Er zijn duidelijk nog fans van deze exclusieve locatie! 

Tips fotoreportage eerste communie, plechtige communie en lentefeest

Hieronder enkele tips voor een goed verloop van je communiereportage.

Algemeen

  • Belangrijk is dat je rekening houdt met de datum van het communiefeest van je zoon of dochter. Klinkt logisch, maar dat wordt wel vaak vergeten.Doorgaans lever ik een communiegalerij op na een tweetal weken. Daarna moet je nog je foto’s uitkiezen, en drukwerk en bedankjes bestellen. Alles heeft zijn tijd nodig. In afwachting van je galerij is het al leuk om rond te kijken op het internet naar het drukwerk dat je bijvoorbeeld graag zou willen. Daar vind je ook meteen de wachttijd voor je eventuele bestelling. Reken doorgaans, voor de grote online printbedrijven, op een week.  
  • Probeer te overleggen met je zoon of dochter wat zij graag willen als locatie. Een kind dat al blij is met de plek waarop zijn of haar foto’s gemaakt worden, is veelal al erg enthousiast de dag zelf!

Op de dag van je communiereportage

  • Breng de kledij van je feestneus mee, laat ze dat nog niet dragen in de auto. Een ongeluk is snel gebeurd.
  • Witte sneakers op de foto? Zorg dat ze afgewassen zijn, geen vuile strepen meer zichtbaar. Het is beter om deze ter plekke aan te doen. Verwijder ook de prijsetiketten van zowel de kleren, als (onderaan) de schoenen.
  • Klinkt logisch, maar: gezicht wassen, tanden poetsen, plaktattoo’s verwijderen, strepen van stift en verf van de vingers wassen. Je kan het zo gek niet bedenken, of ik maakt het al mee.
  • Hoe erg dat ook is: vriendschapsbandjes matchen meestal niet met de communie-outfit, doe ze uit voor de reportages.
  • En dan, voor al die mama’s en papa’s: geen stress, alles komt goed. Zeg je kind niet de les op vlak voor hij of zij voor de camera moet. Dat bezorgt hun écht stress. Het is mijn job om je kind op zijn of haar gemak te stellen, en te laten schitteren voor de camera.
  • Vertrouw me ook: ik heb écht nagedacht over alle poses, hoeken en lichtinval. Soms is het technisch gezien niet mooi om op een bepaalde plek, een bepaalde pose aan te nemen. Ik weet echt wat ik doe.
  • En… merk ik dat jouw zoon of dochter niet helemaal relaxed is tijdens de reportage? Dan bespreek ik met je zoon of dochter of het fijner zou zijn als mama en/of papa zich zouden ‘verstoppen’ zodat ze niet van dichtbij bij de reportage zijn. Opnieuw: geloof me, dat werkt.

Met andere woorden… ik tel al af naar die schitterende fotosessies voor de eerste communie, het vormsel en het lentefeest van je zoon of dochter in het Kasteel van Poeke!

Jij ook? Misschien wel tot snel!

Wil jij ook graag communiefoto’s in het Kasteel van Poeke?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met communiefotografie. Wil jij je zoon of dochter ook graag laten schitteren voor de camera? Meer info vind je op de website!