Communiefoto’s in de Japanse Tuin

Evelien Geerinckx Photography - communiefoto's Japanse Tuin

Op reis naar Japan

Ik ben een échte globetrotter. Al heel wat jaren geleden intussen, trok ik met een Poolse vriendin een hele maand juli door Japan per trein. Dat Japan iets apart is, dat kan ik alleen maar bevestigen. Geen enkele cultuur is te vergelijken, geen enkele taal komt dicht in de buurt, en Westerse invloeden zijn er miniem tot onbestaande.

Maar: het heeft wel iets, en sinds mijn terugkomst ben ik alleen nog maar nieuwsgieriger geworden naar Japan, en al die Japanse gewoontes. Best logisch dus, dat ik ook wel benieuwd was naar de Japanse Tuin, en de mogelijkheid om communiefoto’s in de Japanse Tuin te maken.  

Sakura Season

Eén ding aan mijn bezoek aan Japan vond ik spijtig: dat ik er in de maand juli was, en niet in april – niet tijdens sakura season. Sakura betekent letterlijk kersenbloesem. Japanners refereren hiermee naar de bloeiperiode van de Japanse kerselaars. Die vindt plaats van midden maart tot midden april. Dat is uiteraard niet alleen in Japan zo, maar ook gewoon in België.

Communiefoto’s in het seizoen waarin de kerselaars in bloei staat, dat is gewoon prachtig. Uniek ook, want dat zijn foto’s die je op een ander moment van het jaar niet zal kunnen nemen. Iedereen jaar tel ik weer af om communiefoto’s te mogen maken in de Japanse Tuin! 

Japanse Tuin in Hasselt

De Japanse Tuin in Hasselt is altijd prachtig voor foto’s. Ik ga er langs voor familie- en gezinsreportages, voor communiefoto’s én voor huwelijksreportages. 

De Tuin is trouwens in de wintermaanden gesloten, vanaf eind maart ben ik er ieder jaar wel vaker te vinden om te fotograferen. De schitterende aangelegde tuin met waterpartijen, her en der eendjes, prachtige koi vissen om te bewonderen: ik vind fotograferen in de Japanse Tuin écht fantastisch!

Communiefoto’s in de Japanse Tuin zijn trouwens niet alleen voor prinsesjes, ook stoere jongens kwamen al vaak langs voor een fotoreportage! 

Praktisch

Parkeren voor een bezoek aan de Japanse Tuin is trouwens gratis, en kom je langs voor foto’s voor de eerste communie, het vormsel of het groei-of lentefeest voor je zoon of dochter, dan is de inkom inbegrepen! 

De Japanse Tuin is een populaire locatie, en zeker voor het maken van communiefoto’s. Maar geen nood: ook al is het druk, iedereen wacht geduldig zijn beurt af om te fotograferen. Ik zie heel vaak ouders achter mij en mijn modelletjes wachten, die nét hetzelfde hoekje als ik gebruiken voor een foto – da’s dan wel het voordeel: iedereen staat achter mij, en niet achter mijn modelletje op de foto. Van tijd tot tijd komisch om te zien. 

Tips fotoreportage eerste communie, plechtige communie en lentefeest

Hieronder enkele tips voor een goed verloop van je communiereportage.

Algemeen

  • Belangrijk is dat je rekening houdt met de datum van het communiefeest van je zoon of dochter. Klinkt logisch, maar dat wordt wel vaak vergeten.Doorgaans lever ik een communiegalerij op na een tweetal weken. Daarna moet je nog je foto’s uitkiezen, en drukwerk en bedankjes bestellen. Alles heeft zijn tijd nodig. In afwachting van je galerij is het al leuk om rond te kijken op het internet naar het drukwerk dat je bijvoorbeeld graag zou willen. Daar vind je ook meteen de wachttijd voor je eventuele bestelling. Reken doorgaans, voor de grote online printbedrijven, op een week.  
  • Probeer te overleggen met je zoon of dochter wat zij graag willen als locatie. Een kind dat al blij is met de plek waarop zijn of haar foto’s gemaakt worden, is veelal al erg enthousiast de dag zelf!

Op de dag van je communiereportage

  • Breng de kledij van je feestneus mee, laat ze dat nog niet dragen in de auto. Een ongeluk is snel gebeurd.
  • Witte sneakers op de foto? Zorg dat ze afgewassen zijn, geen vuile strepen meer zichtbaar. Het is beter om deze ter plekke aan te doen. Verwijder ook de prijsetiketten van zowel de kleren, als (onderaan) de schoenen.
  • Klinkt logisch, maar: gezicht wassen, tanden poetsen, plaktattoo’s verwijderen, strepen van stift en verf van de vingers wassen. Je kan het zo gek niet bedenken, of ik maakt het al mee.
  • Hoe erg dat ook is: vriendschapsbandjes matchen meestal niet met de communie-outfit, doe ze uit voor de reportages.
  • En dan, voor al die mama’s en papa’s: geen stress, alles komt goed. Zeg je kind niet de les op vlak voor hij of zij voor de camera moet. Dat bezorgt hun écht stress. Het is mijn job om je kind op zijn of haar gemak te stellen, en te laten schitteren voor de camera.
  • Vertrouw me ook: ik heb écht nagedacht over alle poses, hoeken en lichtinval. Soms is het technisch gezien niet mooi om op een bepaalde plek, een bepaalde pose aan te nemen. Ik weet echt wat ik doe.
  • En… merk ik dat jouw zoon of dochter niet helemaal relaxed is tijdens de reportage? Dan bespreek ik met je zoon of dochter of het fijner zou zijn als mama en/of papa zich zouden ‘verstoppen’ zodat ze niet van dichtbij bij de reportage zijn. Opnieuw: geloof me, dat werkt.

Met andere woorden… ik tel al af naar die schitterende fotosessies voor de eerste communie, het vormsel en het lentefeest van je zoon of dochter in de Japanse Tuin van Hasselt!

Jij ook? Misschien wel tot snel!

Wil jij ook graag communiefoto’s in de Japanse Tuin?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met communiefotografie. Wil jij je zoon of dochter ook graag laten schitteren voor de camera? Meer info vind je op de website!