Communiefoto’s in de Kruidtuin

Evelien Geerinckx Photography - communiefoto's

Bloemen en planten

Verliefd op bloemen en planten, dat ben ik wel. Mijn huis staat er vol van, van tijd tot tijd is dat zelfs een kleine urban jungle. Niet alleen planten kopen in een tuincentrum vind ik een fijn tijdverdrijf, af en toe zelf gaan bloemschikken staat ook vaak op mijn to-dolijstje. Ik zocht dus een ideale fotolocatie voor foto’s van je kids voor de eerste communie, plechtige communie of het lentefeest – communiefoto’s in de Kruidtuin leek me wel wat. 

Toen ik op zoek ging naar een locatie waren er wel wat eisen: ze moest het liefst gratis zijn, en netjes onderhouden. Een overwoekerde urban jungle voor communiefoto’s, daar heb ik niets aan. Liefst nog voldoende ruimte om vlakbij en makkelijk te parkeren ook.

Er zijn verschillende locaties die voldoen aan die voorwaarden, maar kosten meestal stukken van mensen. De Kruidtuin in Leuven niet: daar ben ik als fotograaf gratis welkom, en de sfeer die er heerst vind ik geweldig! 

Wat is dat, de Kruidtuin?

De Kruidtuin van Leuven is de oudste botanische tuin van België, wist je dat? Initieel werd de tuin ingericht, begin jaren 1700, voor de studenten geneeskunde van de Universiteit van Leuven. Tegenwoordig een toeristische hotspot (no worries, als ze schitterend uitgedoste kids én een camera zien verschijnen, maakt iedereen netjes plaats voor ons…), en ook een fijne plek voor Leuvenaars om te vertoeven. Ik zie er vaak mensen rondkuieren, een boekje lezen of een picknick knabbelen.

Communiefoto’s in de Kruidtuin, geweldig!

De Kruidtuin van Leuven heeft heel wat troeven om communiefoto’s te maken. 

Ten eerste is de locatie deels overdekt, wat maakt dat we onder elke weersomstandigheden de fotoreportage kunnen laten doorgaan. Er is een schitterende serrecomplex waar heel wat tropische en subtropische planten te vinden zijn. Daar is het altijd lekker warm. Je kan er ook verschillende waterpartijen vinden, en wie goed zoekt vindt zelfs enkele schildpadden!

Ten tweede heeft de Kruidtuin ook prachtige hoekjes en kantjes om buiten te fotograferen. Verschillende kruiden, heesters en bomen zorgen voor prachtige foto’s voor je eerste communie, vormsel of lentefeest! Die diversiteit aan beelden, de combinatie van binnen- en buitenfoto’s, is zeker een troef in een fotoalbum dat je eventueel zou maken!

Ten derde is de Kruidtuin in Leuven ook nog eens makkelijk bereikbaar met parkeerplaatsen in de straat voor de deur, én een groot parkeerterrein om de hoek. 

Tips fotoreportage eerste communie, plechtige communie en lentefeest

Hieronder enkele tips voor een goed verloop van je communiereportage.

Algemeen

  • Belangrijk is dat je rekening houdt met de datum van het communiefeest van je zoon of dochter. Klinkt logisch, maar dat wordt wel vaak vergeten.Doorgaans lever ik een communiegalerij op na een tweetal weken. Daarna moet je nog je foto’s uitkiezen, en drukwerk en bedankjes bestellen. Alles heeft zijn tijd nodig. In afwachting van je galerij is het al leuk om rond te kijken op het internet naar het drukwerk dat je bijvoorbeeld graag zou willen. Daar vind je ook meteen de wachttijd voor je eventuele bestelling. Reken doorgaans, voor de grote online printbedrijven, op een week.  
  • Probeer te overleggen met je zoon of dochter wat zij graag willen als locatie. Een kind dat al blij is met de plek waarop zijn of haar foto’s gemaakt worden, is veelal al erg enthousiast de dag zelf!

Op de dag van je communiereportage

  • Breng de kledij van je feestneus mee, laat ze dat nog niet dragen in de auto. Een ongeluk is snel gebeurd.
  • Witte sneakers op de foto? Zorg dat ze afgewassen zijn, geen vuile strepen meer zichtbaar. Het is beter om deze ter plekke aan te doen. Verwijder ook de prijsetiketten van zowel de kleren, als (onderaan) de schoenen.
  • Klinkt logisch, maar: gezicht wassen, tanden poetsen, plaktattoo’s verwijderen, strepen van stift en verf van de vingers wassen. Je kan het zo gek niet bedenken, of ik maakt het al mee.
  • Hoe erg dat ook is: vriendschapsbandjes matchen meestal niet met de communie-outfit, doe ze uit voor de reportages.
  • En dan, voor al die mama’s en papa’s: geen stress, alles komt goed. Zeg je kind niet de les op vlak voor hij of zij voor de camera moet. Dat bezorgt hun écht stress. Het is mijn job om je kind op zijn of haar gemak te stellen, en te laten schitteren voor de camera.
  • Vertrouw me ook: ik heb écht nagedacht over alle poses, hoeken en lichtinval. Soms is het technisch gezien niet mooi om op een bepaalde plek, een bepaalde pose aan te nemen. Ik weet echt wat ik doe.
  • En… merk ik dat jouw zoon of dochter niet helemaal relaxed is tijdens de reportage? Dan bespreek ik met je zoon of dochter of het fijner zou zijn als mama en/of papa zich zouden ‘verstoppen’ zodat ze niet van dichtbij bij de reportage zijn. Opnieuw: geloof me, dat werkt.

Met andere woorden… ik tel al af naar die schitterende fotosessies voor de eerste communie, het vormsel en het lentefeest van je zoon of dochter in de Kruidtuin van Leuven!

Jij ook? Misschien wel tot snel!

Wil jij ook graag communiefoto’s in de Kruidtuin?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met communiefotografie. Wil jij je zoon of dochter ook graag laten schitteren voor de camera? Meer info vind je op de website!