Communiefoto’s in de Kruidtuin van Leuven voor Josefien

Communiefoto's Kruidtuin Leuven

Communiefoto’s in de Kruidtuin

Josefien, die was er helemaal klaar voor in de Kruidtuin! Enthousiasme ten top voor haar momentje met de fotograaf. Ze was supertrots dat ze weldra haar Eerste Communie mocht doen in Scherpenheuvel. Ze koos voor communiefoto’s in de Kruidtuin in Leuven omdat ze wel van die bloemen hield, en de romantische sfeer. 

Toen mama & papa de auto nog parkeerden, kwam zij met haar grote broer Dries al snel richting mij gelopen – ik stond hen op te wachten bij de toegangspoort van de Kruidtuin.

Honderduit vertelde ze dat ze er zin in had, ze haar huispak nog aanhad, en dat mama snel zou komen met haar ballonnen en communie-outfit. Een jurkje dat ze mee had uitgekozen! 

Foto’s in de Oranjerie

Starten doe ik voor een reportage meestal in de Oranjerie van de Kruidtuin. Een prachtige serre met heel wat bloemen en planten. In de wintermaanden staan er best (te) veel, heel wat bloem- en boomsoorten worden dan binnengezet voor de koude. Gedurende de zomermaanden, als alles buitenstaan, heb je er net iets meer ruimte. 

Josefien en haar broer waren meteen onder de indruk van de cactussen, en planten met tropische vruchten aan. Omkleden deden we Josefien in een hoekje bij een bank. Zo hoefde ze geen koude te lijden. 

Ik raad ouders steeds aan om hun feestneuzen pas te kleden bij aankomst voor ze op de foto gaan. Zo blijft alles netjes gestreken in de auto, en worden ongelukjes vermeden. Hetzelfde geldt voor schoeisel: aandoen op je locatie is het beste wat je kan doen! 

Zonder mama & papa

Lieve Josefien zag het helemaal zitten: haar momentje in de Kruidtuin. Ze begon er vol goeie moed aan. De meeste kinderen rond de communieleeftijd, meestal de meisjes, beginnen met ‘poseren’. Dat is uiteraard niet wat we nodig hebben, de tijd dat communifoto’s met tandpastasmile en supergeposeerd zijn, is voorbij. In het begin laat ik die modelletjes wel hun ding doen: zo kunnen ze kennismaken met mij, en zijn ze supertrots te laten zien ‘hoe goed ze geoefend hebben’. 

Het ijs gebroken, Josefien had haar modelposes gepresenteerd – klaar voor het echte werk! Mama, papa en broer Dries die hadden we verbannen naar ergens achteraan in de Oranjerie, dat vond Josefien veel fijner. Die startende blikken, waarbij ze dan de beste prestatie moest leveren, dat was minder haar ding.

Ik merk vaak dat kinderen liever foto’s nemen zonder hun ouders. Met een kwinkslag naar de ouders toe wordt die boodschap dan meestal ook wel begrepen. 

Foto’s met haar broer 

Tijdens een communie- of lentefeestreportage heb je ook de mogelijkheid om foto’s met broer en/of zus te laten maken, of dat de ouders mee de foto gaan. Ik raad iedereen altijd aan om dat moment toch te gebruiken. Je bent toch ter plaatse, ontvangt nadien een galerij; ben je toch niet helemaal blij met de beelden hoef je ze niet af te nemen. Wat ik uiteraard meestal zie bij de foto’s, dat ook die beelden gekozen worden. 

Broeder-en zusterliefde, het was me wat. Dries een beetje de komiek van de twee, maar ik denk wel dat ze elkaar graag zien. Hoewel Josefien al een liefje had vertelde ze me, zag ze haar grote broer toch ook wel graag. En…ik denk dat Dries ook best van die foto-aandacht genoot. 

Foto’s in de tuin

Na de foto’s in de Oranjerie trokken we naar buiten. Een logische volgorde: als ik de kans heb wil ik kindjes niet van bij het begin in de koude zetten. Het was februari, en de tuin stond allesbehalve in bloei – maar die diversiteit aan beelden is wel fijn voor je communiefoto’s. 

Lieve Josefien had nog ballonnen meegebracht waar ze foto’s mee wilde – die mochten dus zeker niet ontbreken! 

Foto’s in de subtropische hal

De uitdaging voor iedere fotograaf in de Kruidtuin van Leuven: de tropenhal. Een schitterende plek, en heel erg heel. Het gevolg daarvan is dat uiteraard niet alleen mijn brilglazen aandampen…maar ook mijn lenzen. Mijn cameramateriaal heeft eerst een dikke vijf minuten nodig om te acclimatiseren vooraleer we kunnen starten met fotograferen. 

De focus voor de communiefoto’s van Josefien lag op de Oranjerie, daarna enkele foto’s buiten en in beperkte mate de tropenhal. Dat bepaal ik een beetje als fotograaf naargelang de mogelijkheden die op een bepaalde plek zijn. 

Voor een communiereportage tijdens een shootdag reken ik 1u15 minuten ongeveer, omkeleden inbegrepen. Voor heel wat ouders lijkt dat helemaal niet lang, tot we aan de slag gaan. Het merendeel van de modelletjes geeft er de brui aan na uiterlijk 45 minuten. Uiteraard hangt dat af van de leeftijd…maar die concentratie gaat al snel weg. 

De foto’s die daarna genomen worden zijn bijna altijd waardeloos. Mama’s en papa’s die me vragen om ‘ook daar, ook daar en daar nog’ foto’s te nemen…kiezen die bijna nooit. De blijdschap en de zin voor de fotoreportage bij hun zoon of dochter na die tijd is ver zoek, en dat zie je op de foto’s.

Heb jij, net als Josefien ook zin gekregen in een communiereportage in de Kruidtuin in Leuven? Kom dan zeker langs tijdens het communieseizoen! 

Tips fotoreportage eerste communie, plechtige communie en lentefeest

Hieronder enkele tips voor een goed verloop van je communiereportage.

Algemeen

  • Belangrijk is dat je rekening houdt met de datum van het communiefeest van je zoon of dochter. Klinkt logisch, maar dat wordt wel vaak vergeten.Doorgaans lever ik een communiegalerij op na een tweetal weken. Daarna moet je nog je foto’s uitkiezen, en drukwerk en bedankjes bestellen. Alles heeft zijn tijd nodig. In afwachting van je galerij is het al leuk om rond te kijken op het internet naar het drukwerk dat je bijvoorbeeld graag zou willen. Daar vind je ook meteen de wachttijd voor je eventuele bestelling. Reken doorgaans, voor de grote online printbedrijven, op een week.  
  • Probeer te overleggen met je zoon of dochter wat zij graag willen als locatie. Een kind dat al blij is met de plek waarop zijn of haar foto’s gemaakt worden, is veelal al erg enthousiast de dag zelf!

Op de dag van je communiereportage

  • Breng de kledij van je feestneus mee, laat ze dat nog niet dragen in de auto. Een ongeluk is snel gebeurd.
  • Witte sneakers op de foto? Zorg dat ze afgewassen zijn, geen vuile strepen meer zichtbaar. Het is beter om deze ter plekke aan te doen. Verwijder ook de prijsetiketten van zowel de kleren, als (onderaan) de schoenen.
  • Klinkt logisch, maar: gezicht wassen, tanden poetsen, plaktattoo’s verwijderen, strepen van stift en verf van de vingers wassen. Je kan het zo gek niet bedenken, of ik maakt het al mee.
  • Hoe erg dat ook is: vriendschapsbandjes matchen meestal niet met de communie-outfit, doe ze uit voor de reportages.
  • En dan, voor al die mama’s en papa’s: geen stress, alles komt goed. Zeg je kind niet de les op vlak voor hij of zij voor de camera moet. Dat bezorgt hun écht stress. Het is mijn job om je kind op zijn of haar gemak te stellen, en te laten schitteren voor de camera.
  • Vertrouw me ook: ik heb écht nagedacht over alle poses, hoeken en lichtinval. Soms is het technisch gezien niet mooi om op een bepaalde plek, een bepaalde pose aan te nemen. Ik weet echt wat ik doe.
  • En… merk ik dat jouw zoon of dochter niet helemaal relaxed is tijdens de reportage? Dan bespreek ik met je zoon of dochter of het fijner zou zijn als mama en/of papa zich zouden ‘verstoppen’ zodat ze niet van dichtbij bij de reportage zijn. Opnieuw: geloof me, dat werkt.

Met andere woorden… ik tel al af naar die schitterende fotosessies voor de eerste communie, het vormsel en het lentefeest van je zoon of dochter!

Jij ook? Misschien wel tot snel!

Wil jij ook graag communiefoto’s in de Kruidtuin van Leuven?

Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met communiefotografie. Wil jij je zoon of dochter ook graag laten schitteren voor de camera? Meer info vind je op de website!