Communiefoto’s aan zee

Evelien Geerinckx Photography - communiefoto's aan zee

Verliefd op de zee

Ieder jaar kijk ik er weer naar uit: communiefoto’s aan zee. Onze Belgische kust heeft heel wat te bieden, een zegen voor iedere fotograaf – zéker voor foto’s voor de communie, het vormsel of het lentefeest van je zoon of dochter!

Een eindje van Limburg

Ik woon in Limburg, op een goeie twee uur rijden van onze Belgische kust. Voor mij zijn communiefoto’s aan zee net dat tikkeltje meer. Al geloof ik dat het omgekeerde net zo waar is: collega’s aan onze Belgische kust zijn gewoon uitgekeken op die Noordzee, de duinen en het strand. Collega-fotografen aan zee zoeken massaal een speciale locatie ‘in de Limburg’ om aan hun klanten te kunnen aanbieden.

Eén van mijn beste vriendinnen is afkomstig uit Bredene, zij en haar familie begrijpen helemaal niet waarom wij van de andere kant van’t land naar zee rijden, speciaal voor communiefoto’s. Ze zijn daar écht op uitgekeken. Want… iedereen die aan onze Belgische kust woont, heeft zijn of haar communiefoto’s aan zee gemaakt, op enkele uitzonderingen na. 

Wel, ik ben écht fan! Voor communie- of lentefeestfoto’s kan je ieder jaar langskomen in Knokke-Heist. Mijn geliefde Knokke-Heist… een fantastische fotolocatie!

Wat maakt een fotolocatie geschikt?

Voor mij zijn er verschillende factoren belangrijk om een locatie uit te kiezen voor foto’s voor een reportage:

 • Bereikbaarheid
 • Parkeermogelijkheden vlakbij
 • Diverse mogelijkheden qua landschap / achtergrond / setting 
 • Drukte

Knokke-Heist is perfect voor communiefoto’s aan zee

Op basis van de puntjes hierboven beslis ik of een fotolocatie geschikt is voor een communiereportage. Knokke-Heist kan alles afvinken! 

 • Vlotjes bereikbaar via de E34 & N49 (…buiten die vervelende verkeerslichten op die laatste dan. Voor degene die al naar Knokke-Heist reed weet wat ik bedoel…)
 • Je kan nog aan een betaalbare prijs parkeren op de dijk van Knokke-Heist, dat is ook onze fotolocatie. Nog nooit waren alle parkeerplekken daar bezet. Er is zelfs een openbaar toilet waar je gebruik van kan maken!
 • Op een paar vierkante meter kunnen we fotograferen in de duinen, bij de witte strandhuisjes, op het strand én in het water. 
 • Knokke-Heist is nog een relatief rustige kustgemeente. Zeker tijdens de communieperiode zijn daar niet al te veel mensen te bespeuren!

Wat als het regent?

Als ik naar Knokke-Heist ga vanuit Limburg, dan koppel ik het nuttige aan het aangename: van zaterdagmorgen tot zondagavond vertoef ik ginder. Maar het is nog nooit gebeurd dat het twee volle dagen aan een stuk geregend heeft. 

Mocht het weer toch echt tegenzitten, kan je uiteraard altijd uitwijken naar een binnenlocatie in overleg, op hetzelfde moment dan dat je reportage gepland was, uitwijken naar een andere reportage op een andere dag volgens beschikbaarheid of gratis annuleren (en dan krijg je je aanbetaling terug).

Vaak krijg ik de vraag of een fotoreportage wel kan doorgaan omdat het bewolkt is. Wist je dat het op een meer bewolkte dag ‘beter’ is om te fotograferen dan op een zonovergoten dag? Want als de zon fel schijnt, is het licht heel wat harder. Daar kan en fotograaf helaas niets aan veranderen, it is what it is. In de nabewerking kunnen we dat wel een beetje verzachten. Daarnaast hebben heel wat modelletjes last van het felle zonlicht in hun ogen; ze knijpen ze toe – maar dat levert natuurlijk niet altijd de beste shots op.

Je zal me zeker op een zonovergoten dag altijd schaduwplekjes zien uitkiezen om te gaan fotograferen. Nu weten jullie gelijk waarom! 

Tips fotoreportage eerste communie, plechtige communie en lentefeest

Hieronder enkele tips voor een goed verloop van je communiereportage.

Algemeen

 • Belangrijk is dat je rekening houdt met de datum van het communiefeest van je zoon of dochter. Klinkt logisch, maar dat wordt wel vaak vergeten.Doorgaans lever ik een communiegalerij op na een tweetal weken. Daarna moet je nog je foto’s uitkiezen, en drukwerk en bedankjes bestellen. Alles heeft zijn tijd nodig. In afwachting van je galerij is het al leuk om rond te kijken op het internet naar het drukwerk dat je bijvoorbeeld graag zou willen. Daar vind je ook meteen de wachttijd voor je eventuele bestelling. Reken doorgaans, voor de grote online printbedrijven, op een week.  
 • Probeer te overleggen met je zoon of dochter wat zij graag willen als locatie. Een kind dat al blij is met de plek waarop zijn of haar foto’s gemaakt worden, is veelal al erg enthousiast de dag zelf!

Op de dag van je communiereportage

 • Breng de kledij van je feestneus mee, laat ze dat nog niet dragen in de auto. Een ongeluk is snel gebeurd.
 • Witte sneakers op de foto? Zorg dat ze afgewassen zijn, geen vuile strepen meer zichtbaar. Het is beter om deze ter plekke aan te doen. Verwijder ook de prijsetiketten van zowel de kleren, als (onderaan) de schoenen.
 • Klinkt logisch, maar: gezicht wassen, tanden poetsen, plaktattoo’s verwijderen, strepen van stift en verf van de vingers wassen. Je kan het zo gek niet bedenken, of ik maakt het al mee.
 • Hoe erg dat ook is: vriendschapsbandjes matchen meestal niet met de communie-outfit, doe ze uit voor de reportages.
 • En dan, voor al die mama’s en papa’s: geen stress, alles komt goed. Zeg je kind niet de les op vlak voor hij of zij voor de camera moet. Dat bezorgt hun écht stress. Het is mijn job om je kind op zijn of haar gemak te stellen, en te laten schitteren voor de camera.
 • Vertrouw me ook: ik heb écht nagedacht over alle poses, hoeken en lichtinval. Soms is het technisch gezien niet mooi om op een bepaalde plek, een bepaalde pose aan te nemen. Ik weet echt wat ik doe.
 • En… merk ik dat jouw zoon of dochter niet helemaal relaxed is tijdens de reportage? Dan bespreek ik met je zoon of dochter of het fijner zou zijn als mama en/of papa zich zouden ‘verstoppen’ zodat ze niet van dichtbij bij de reportage zijn. Opnieuw: geloof me, dat werkt.

Met andere woorden… ik tel al af naar die schitterende fotosessies voor de eerste communie, het vormsel en het lentefeest van je zoon of dochter aan onze Belgische kust! 
Jij ook? Misschien wel tot snel!

  Wil jij ook graag communiefoto’s aan zee?

  Evelien Geerinckx Photography heeft heel wat ervaring met communiefotografie. Wil jij je zoon of dochter ook graag laten schitteren voor de camera? Meer info vind je op de website!